Hälsocheck

Vad är hälsochecken?
Hälsochecken är ett sätt att skapa en kommunikation mellan kroppen och det mentala, att veta vilka fysiska samt mentala resurser du har tillgång till. Den är baserad på fyra parametrar! Sömn, Mat, Relationering och Arbete. Dessa fyra parametrar påverkar vårt allmäntillstånd väldigt mycket och är därför viktiga att veta i vilken balans vi befinner oss i.

Tänk att du tittar på de sista 5 dagarna hur dessa parametrar är, och graderar dom på en skala mellan 1-10, där 1 är väldigt dåligt och 10 fantastiskt. Då får du 4 siffror som ger dig information om hur du mår, gör dig mer medveten om dina resurser.

Mat
Hur har du ätit de sista fem dagarna? Det gäller oavsett om du kör tallriksmodellen, LCHF, 5:2-metoden eller vad du än har valt, eller inte valt, för kostupplägg. Hur pass bra har du följt en kostplan? Har du ätit som du velat, eller sämre eller bättre? Gör ett överslag på de fem dagarna och fyll i din genomsnittsiffra nedan.

Sömn
Sömnbehovet är olika för alla, och har du koll på ditt egna behov, så vet du också hur dina fem sista sömnperioder varit i form av kontinuitet, längd och kvalitet. Har du upplevt en orolig natt,  eller sovit gått, så är det parametrar som hjälper dig att ta fram en genomsnittssiffra på dina fem sista sömnperioder. 

Relationering
Här syftar vi på hur dina relationer med andra människor har varit de sista dagarna. Har du till exempel haft tunga diskussioner som har dränerat din energi eller fått kämpa extremt mycket med att barnen har varit bångstyriga. Likaväl som det kan vara på andra hållet att allting har flutit på och du har haft fina möten med vänner och familj. Så, vilken är då din genomsnittssiffra på denna punkten? 

Arbete
Arbetet är en stor del av ens liv, där vi spenderar en stor del av vårt vakna tillstånd. Har du en stressig arbetsplats med stor kravbörda, en krävande chef eller kollegor så påverkar det dig och de energiresurser du har. Naturligtvis kan det också vara en energipåfyllning som väger upp en annan parameter här ovan. 
 

Lättare för varje gång
I början kan det vara lite svårt att gradera för du har inga referensramar att följa, dock så blir du bättre o bättre på det efterhand du gör denna checken. Du är även välkommen att göra denna check endast mentalt för dig själv - till exempel inför en utmaning i form av träningspass, viktigt möte, eller någon annan situation som är viktig för dig.

Genom att göra hälsochecken så ökar du dina chanser att skapa ett resultat som ligger i nivå med dina förutsättningar.

Lär känna dig själv bättre
Utifrån den genomsnittssiffran som du får fram med hjälpa av dessa parametrar så kanske du kan se dig själv med nya ögon, och i de flesta fall känna att det var okej att “bara” gör det här eller så här idag, med tanke på vad du hade för utgångspunkt? Kanske var rentav prestationen långt över det du egentligen hade på kontot - och kan ge dig möjligheten att klappa dig själv på axeln istället för att bli nedstämd över “ditt dåliga resultat”.

Vad är viktigt för dig?
Är det någon av parameteran ovan som du känner är av större betydelse för dig? Är du t ex känslig för att gå utan mat längre än planerat? Viktigt är då att lära sig att prioritera den mer än de andra - för att den kan hjälpa dig att öka de andra siffrorna.

Kontakta oss