Vanliga frågor och svar

Användande av appen

Om jag inte har iPhone eller Android, kan jag registrera via webben då?
SVAR: Ja, det går att registrera via webben. Du loggar enkelt in via admin.motiomera.se och registrerar ett konto och dina aktiviteter. 

Vad betyder pokalerna?
SVAR: Se här för hela listan av pokalerna.

Vad gör jag om jag rapporterade fel av misstag?
SVAR: Kanske råkar du skriva en nolla för mycket när du rapporterar in din träning. Eller av misstag rapporterar fel typ av motion. Då kan du enkelt ta bort din registrerade aktivitet och därefter göra en ny inmatning. Du ta bort registrerad aktivitet genom att trycka på den gröna pilen i högra hörnet på sidan "registrera aktivitet". Högst upp till höger i listan med tidigare registrerade aktiviteter. 
 

Automatiska stegräknaren, hur funkar det?
SVAR: Appen kommer läsa av stegräknaren i iPhone (model 5S och nyare) och de flesta Andoidtelefoner. Detta sker automatiskt, och stå som “pedometer” i aktiviteter. Varje gång du öppnar appen kommer den läsa av, och uppdatera löpande. Det kan dock ta några minuter för den att göra det. Om den inte skulle läsa av, gå in under inställningar till Motiomera och kolla att appen har fått tillgång till rörelseaktiviteter.

Om jag har både stegräknare och mobil, hur fungerar det?
SVAR: Om du har en vanlig stegräknare eller träningsarmband som räknar steg, så rekommenderar vi att du stänger av den inbyggda stegräknaren, så att det inte registreras dubbelt. Detta gör du i genom att gå in i telefonens inställningar, leta upp “Motiomera” i listan på appar, klicka på Motiomera ikonen i den listan och sedan av-aktivera “Rörelseaktivitet”.

Hur fungerar Sverigejakten?
SVAR: Sverigejakten är en individuell tävling som alla deltar i. Varje gång du registrerar en motion eller aktivitet så omvandlas denna till poäng. Varje poäng för dig en bit närmare till nästa stad. På så sätt ger varje utförd aktivitet att du kommer en bit närmre nästa destination. Varje aktivitet som är i avstånd ger även samma mängd i avstånd på kartan. Det vill säga registrerar du att du har cyklat 10 kilometer så kommer det motsvara 10 kilometer i Sverigejakten också. Allt som registreras på andra sätt kommer räknas om till avstånd, beroende på hur intensivt det är. Alla inom ett företag har förinställt samma stad som start- och slutdestination. Du kan dock enkelt ändra din start- och slutdestination i inställningarna i appen.

Behöver jag svara på frågor i Sverigejakten?
SVAR: Nej. Frågorna är endast med som kuriosa och du behöver inte svara på dem. Dock ger de lite extra poäng om du svarar rätt!

Hur har översättningstabellen för omvandling av aktivitet till poäng tagits fram?
SVAR: Poängen är beräknade utifrån generell energiförbrukning vid olika motionsformer. Eftersom energiförbrukningen varierar mycket beroende på hur hårt man tränar, hur kuperad terrängen är, hur mycket man väger, hur hårt eller mjukt underlaget är, så är siffrorna endast ett generellt genomsnitt. De är ingen vetenskap och utgör ingen sanning. Syftet med poängen är att stimulera till rörelse i lagom mängd för motionärer, att uppmuntra och ge en fingervisning om hur mycket en person kan förbruka vid olika motionsformer.

Kan jag nollställa mina poäng och välja ny startkommun i Sverigejakten?
SVAR: Du kan när som helst välja en ny startkommun, och på det sättet börja om din resa. Du kan även när som helst ta bort tidigare aktivitet du har rapporterad. Dock går det inte att nollställa alla sina poäng på en gång. Däremot sker all registrering på veckobasis, vilket gör att poäng nollställs varje vecka.

Hjälp oss att bli bättre
För oss är våra kunder i fokus och vi vill skräddasy en så optimal lösning för er som möjligt. 

Frågor kring beställning och som administratör 

Hur många veckor är en tävling?
SVAR: Som standard är friskvårdstävling för företag en till två månader, men det går även att ha en tävling över sex månader eller som vissa fall ett år. vilket är populärt på visa arbetsplatser. Varje organisations tävlingsledare kan enkelt skapa nya tävlingar och egna tävlingar. Det kan båda mäta total träning och motion, eller endast enskilda träningsformer - helt beroende på vad man vill uppmuntra inom företag.

Kan man tävla inom bolaget?
SVAR: Ja. Du tävlar båda mot dig själv och dina tidigare rekord, mot dina lagkamrater inom ditt lag, samt med ditt lag inom ditt företag. Hur många man är i ett lag är upp till er att bestämma, men vi rekommenderar 4-6 personer per lag. Roligast blir det ofta om man tävlar mellan olika avdelningar. 

Behöver man en stegräknare?
SVAR: Syftet med Motiomera är att aktivare alla till bättre träning, och även skapa en roligare arbetsplats. För att göra detta effektivt är det viktigt att även de som inte tränar, utan 'bara' rör på sig varje dag, ser att de faktiskt motionerar! Därför rekommenderar vi starkt att ha fokus på steg man går varje dag, för det är bland det enklaste att motivera alla. Du behöver dock ingen separat stegräknare, utan har du en modern iPhone eller Android telefoner, så har dessa inbyggda stegräknare. På detta sättet behöver du inte ha en separat stegräknare. Alla som inte har det rekommenderar vi starkt att ha en separat stegräknare, antingen en traditionell, eller ett modernt träningsarmband

Vilka telefoner har inbyggda stegräknare / pedometer?
SVAR: Har du en iPhone 5S eller senare, så har den inbyggd stegräknare. På Androidtelefoner är det lite svårare. Har du en Nexus 5 eller Xperia Z2 eller senare har du dock också stöd för det. Överlag har mobiltelefoner från år 2014 och senare inbyggda stegräknare och pedometrar.

Hur snabb är leveransen av stegräknarna / träningsarmband?
SVAR: Vi har som mål att alltid ha stegräknare eller träningsarmband hos dig samma vecka som du beställer. I samband med beställningen så kommer du få information om när du får dem mer exakt också. Behöver du det till ett visst datum så kontakta oss med den informationen, och vi svarar på om det går att lösa eller inte!

Jag har anmält mitt företag och vill att alla går samma rutt i Sverigejakten. Hur gör vi?
SVAR: I Motiomera är det valfritt för alla att göra sin egen rutt. Men tävlingsledaren kan givetvis föreslå att alla på företaget går samma, och tävlingsledaren kan bestämma vilken. Företagstävlingen fungerar på samma sätt oavsett om ni går olika rutter eller samma. Allas motion summeras också fortlöpande, så ni kommer hela tiden att se hur mycket ni tränat tillsammans. Både i respektive lag och i företaget totalt.

Jag har tidigare använt appen och nu ska mitt företag gå med i företagstävlingen. Hur gör jag då?
SVAR: För att du ska kunna vara med i företagstävlingen så måste chefen / personalansvarige anmäla er. Har det gjorts, får ni en lagkod. Logga in på Motiomera som vanligt och fyll sen i koden under inställningar. Nu är du igång och en del av ditt företag! All tidigare träning behålls och fortsätter räknas in. Om du redan är inloggad men under fel företag. Gå då in i appens inställningar och byr företag, använd då er lagkod som du har fått.

Hur gör jag en tilläggsbeställning?
SVAR: Om ni vill vara flera som är med än vad ni har anmäld, så bara kontakta oss, så löser vi det.

Vi är med i företagstävlingen och har börjat registrera motion redan innan tävlingens start. Vad händer då?
SVAR: Alla kan börja registrera motion så fort de har appen. Varje vecka nollställs alla rankingar, så det spelar ingen roll hur mycket du tränat innan. Dock kommer du behålla din totala poäng om du registrerad träning redan innan, oberoende på när företagets aktivitetstävling börjar.

Jag är tävlingsansvarig och har problem att logga in på administrationssidan. Vad ska jag göra?
SVAR: Administrationssidan når du på admin.motiomera.se. Du fyller där i de inloggningsuppgifter som du har fått på instruktionspappren för tävlingsansvarig.

När måste man senast registrera sina steg innan tävlingens slut?
SVAR: Tävlingar slutar alltid på en söndag, men det är möjligt att rapportera in sina steg under hela måndagen. Däremot kommer det inte synas i översikten i appen om du har registrerat dem på måndagen, då veckovyn nollställs varje måndag.

När får man reda på resultatet från företagstävlingar?
SVAR: Tävlingsledaren hos er kan så fort alla har rapporterad in sin motion få ut siffrorna och se vem som har vunnit. Tävlingsledaren kan också se under tidens gång hur alla ligger till.

Kan man räkna in annat än bara steg / promenader?
SVAR: Ja! Hela systemet bygger på att du ska kunna rapportera vilken motion som helst, vare sig det är steg du har gått, kilometrar du har cyklat eller minuter du har styrketränat. Allt du rapporterar kommer räknas om till poäng, som sedan används för att jämföra med andra.

Hur skiljer sig Motiomera från en vanlig stegtävling?
SVAR: Vi har tagit traditionell stegtävling till en ny nivå. Genom att ha allt i en app och använda smartphones inbyggda stegräknare, så är det mycket smidigare att ha koll på ens motion. Vi har även fokus på all sorts träning - så det spelar ingen roll om du cyklar, springer eller styrketränar. Allt räknas in och gör att du och ditt lag får poäng!
 

Fick du inte svar på din fråga?

Inga problem, fyll i formuläret så svarar vi så fort vi kan.